Uită-te la ei

Uită-te la ei cum se mai grăbesc; cum se mai învârt până te năucesc! Nu o lua personal. Uită-te la ei cum se grăbesc să trăiască, să uite, să iubească, cum se grăbesc să nu ştie, cum se grăbesc să mai fure câte-o hârtie! Uită-te la ei cum sunt prea preocupaţi, cum uită că sunt cu toţii fraţi. 

Uită-te la ei cum se învârt, se urăsc şi se înjură. Uită-te la ei cum numai cuvinte rele au în gură! Uită-te la ei cât sunt de falşi, cum îţi zâmbesc spunându-şi că nu-s graşi, că orgoliul şi ignoranţa nu le umplu sufletul de seu! Uită-te la ei cum nu se luptă nici tu timpul, nici cu prostia, nici cu neşansele, ci se luptă cu tine sau cu ei. Uită-te la ei cum fug după fiare cu roţi, după hârtii pentru a le da la preoţi.

Of, cât mai sunt de idioţi! Şi mai uită-te la ei cum se învârt fără scop, cum se uită pe dos, cum se ţin cu dinţii de cuvinte aruncate pe ei de prisos, cum se înghesuie, cum fac schimb de sudoare, cum îşi respiră unul altuia dioxidul de carbon, cum se afumă, cum se scuipă, cum se zâmbesc, cum se îmbrăţişează, cum fac discriminări şi se etichetează. Uită-te la ei cum sunt obosiţi şi neobosiţi în acelaşi timp, cum aplaudă, cum ţipă, cum cântă, cum îşi şoptesc şi îşi dau şuviţe pe după ureche.

Uită-te cum îşi folosesc pumnii în loc de cuvinte şi scaunele în loc de pumni, cum se cred creativi când se îmbracă în plastice şi cum fac revoluţia buricului, cum se arată cu degetul unii pe alţii şi cum se împung cu degete, cu coate sau cu coarne imaginare, uită-te cum se lasă în ploaie sau cum se fugăresc, cum se joacă pe rând cu o minge şi cum sunt, uneori, prea ocupaţi să se privească sau să se asculte.

Uită-te la ei cum se plâng de nici n-are rost să vrei să îi auzi, uită-te la ei cum se uită la tine. Uită-te la ei cum poartă piei de animale, uitând că fac parte din acelaşi regn, cum uită că pot fi vânat, cum îşi aleg cu grijă viermii pe care îi mănâncă, uită-te cum îşi acceptă tumorile sufleteşti, dar dau la o parte gripele altora, cum aprind prea multe becuri fără să folosească vreunul!

Uită-te la ei cum se cultivă fără să rămână cu nimic în cap, cum au ei impresia că ştiu totul, cum cred că nimic nu îi poate surprinde, cum nu mai ştiu să iubească ce este pur. Uită-te la ei şi vezi cum sunt, de fapt. Nu cum au visat să fie sau cum vor să fie văzuţi.

Tu uită-te la ei! Uită-te! Uită-te bine! Uită-te şi apoi vezi: suntem toţi, noi. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: