Joaca de-a Home Design

Era o după-amiază leneşă de septembrie când Alinuţa s-a trezit din cauza unui claxon. Un gând răutăcios a fost prima idee din acea zi. 

Cerul era mohorât, tot oraşul era cufundat în linişte, aşa cum este în aproape orice zi de marţi: toată lumea este la serviciu sau încă doarme, pentru că este şomeră. S-a ridicat din pat, în pijamalele ei cu ursuleţi cafenii, s-a întins, a căscat ca într-o reclamă mult prea regizată şi s-a dus să deschidă ferestrele, pentru a aerisi.

Afară – vânt rece, frunzele începuseră să cadă, umiditate, noroi, bălţi, oameni negri cu umbrele negre şi chipuri negre…de supărare.

Nu. Nu sunt pregătită pentru toamnă. Aş avea nevoie de o zi de primăvară! îşi zise Alinuţa. Ce-ar fi ca de acasă primăvara să nu plece niciodată?

„Nu ştiu nici ce zi este la tine, nici cum e vremea, dar nu ar fi drăguţ să ai şi tu un strop de primăvară în casă oricând vrei tu?”, scrise Alinuţa pe un bileţel pe care l-a aruncat în cioara de pe pervaz. 

cum se face o lista

În timp ce îşi bea cana cu lapte dulce, cald, pe care o bea în fiecare dimineaţă, domnişoara noastră făcea lista cu lucruri de care are nevoie ca să simtă că este primăvară:

–         Flori. MULTE! Cu o floare nu se face primăvară, mai ales dacă este septembrie, dar cu multe, multe buchete, de toate felurile… te poţi convinge să crezi că este primăvară – vei crede atât de tare, încât va deveni adevărat.

–         Timp. Câteva ore.

–         Culori (acuarele, creioane colorate, vopsea, culoare pentru var);

–         Aţă, ac, o bucată din bluza verde, o bucată din bluza roz şi fundiţa de la geanta galbenă;

–         Pernuţe noi;

–         Covoraş nou.

La finalul listei, a notat cu scris caligrafic: „Şi mă mai gândesc eu pe drum.” Aşa că s-a mai gândit. Şi-a prins părul moţ în creştetul capului, şi-a pus pe ea fusta pe care a purtat-o ieri, un maieu dungat şi o jachetă de blugi, a luat ghiozdănelul în spate (cu listă cu tot) şi opincile în picioare şi-a plecat.

Deja vedea cum camera ei se va schimba la faţă şi va deveni mai veselă, contrastând puternic cu vremea de afară: o va ajuta să îşi depăşească meteo-sensibilitatea şi să îşi vadă mai departe de planurile profesionale.

Când s-a întors de la cumpărături cu sacoşele pline, nici măcar nu s-a schimbat, ci a trecut direct la treabă: şi-a împachetat patul, ca nu cumva să îl păteze, a acoperit alte mărunţişuri care erau valoroase pentru ea, a puş un sac de gunoi desfăcut în mijlocul camerei, a pus ceva muzică de fundal şi a trecut la treabă.

A pus un scaun pe masa din colţ, s-a cocoţat cu paleta de culori şi cu trei pensule şi a desenat un norişor albastru deschis, deschis. A coborât, a mutat masa cu scaun cu tot puţin mai încolo (cam la un metru, aşa, iar acolo a desenat încă un norişor – destul de aproape de lustră. Fiecărui norişor i-a desenat câteva bucle albe, aşa încât sa pară şi mai pufos. Între norişori, a desenat cu nuanţe la fel de deschise (pale de tot) un curcubeu. Din norişorul din colţ, a făcut să „curgă” câteva şiruri de culoare, tot rogvaiv – ca şi cum curcubeul acela era pictat de un dumnezeu neîndemânatic, care a pus prea multă vopsea.

Pe măsuţa din colţ, a aşezat, cam după o oră, vaza care fusese transparentă. Acum, avea modele ondulate pictate într-o nebunie de culori. Cineva care a fost de curând la o oră de educaţie plastică sau un om mare oarecare nu s-ar fi gândit niciodată că ar fi potrivit să desenezi cu portocaliu lângă violet, să adaugi punctuleţe verzi şi contur cu roşu. Iar detaliile păreau arbitrare, dar, ca un total arăta bine. În vaza aceasta, Alinuţa a aşezat un buchet de frezii şi lalele cu codiţele proaspăt tăiate.

Pe cel mai îngust perete, lipi o „parcelă” de tapet cu model floral – ştia că se poartă. În plus, notase pe listă „Şi mă mai gândesc eu pe drum”, aşa că s-a gândit la faptul că îi place tapetul, dar că nu ar suporta o cameră întreagă tapetată. I-a plăcut ideea cu o porţie de parchet, aşa că a pus-o în practică.

Următorul pas a fost să îşi aranjeze patul şi să dea cu mopul pe parchet. În pat, putea aşeza acum pernuţele decorative proaspăt achiziţionate – erau şi ele colorate, cu imprimeuri diferite, dar care erau acceptate, căci cuvertura patului era uni.

Apoi a aşezat noul covoraş de un verde crud (covoraş din cele cu moaţe) imediat lângă pat. Şi-a luat trusa de cusut, geanta şi cele două bluze notate pe listă şi se apucă de ultimul proiect de lucru manual din acea zi: pe o faţă de pernă crem, veche, a cusut şuviţe mai groase şi mai subţiri din bluza verde – tulpini şi frunze. Apoi, a decupat cu grijă benzi nici prea subţiri, nici prea groase, din bluza roz; le-a cusut în mai multe spirale la capetele dungilor subţiri verzi – erau bujori proaspeţi. Mirosul bujorilor din grădina bunicii învie în amintirile Alinuţei. Descusu apoi fundiţa galbenă a genţii – îi trebuia pentru a „lega” bughetul de bujori.

Alături, aproape căscând, a brodat: „Bienvenue Printemps!” – Alinuţei îi plăcea franceza. A prins acul în pernuţa pentru ace, apoi a adormit cu perna ei cu bujori proaspeţi în braţe.

Era frântă. Dar Alinuţa este doar un personaj de banc şi, acum, al unei povestioare neîndemânatice. Majoritatea oamenilor ori nu au timpul necesar, ori nu au curajul necesar pentru a-şi schimba într-o singură zi o cameră cu mâna lor – oamenii mari au nevoie de oameni mari care sunt specialişti în amenajări de apartamente şi care să ştie să facă design 3D. Oamenii mari au nevoie de oameni care să îi poată asigura că la finalul unui proiect de reamenajare a locuinţei toate lucrurile vor arăta bine şi vor fi perfect funcţionale.

Sau… mă înşel?

Sursa foto: 

logo-art-deco-zone-150

Advertisements

1 Comment (+add yours?)

  1. FlorinA
    Apr 12, 2014 @ 19:10:50

    Reblogged this on the safest place and commented:

    Am un articol în draft şi pentru blogul ăsta, dar aş zice să pun întâi o povestioară drăguţă despre cum să aduci primăvara în casă indiferent de anotimpul de afară. 🙂

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: