Despre mămăligi

Toată lumea este mămăligă. Şi soarele este tot o mămăligă – mare, clocotitoare, galbenă, cu dinţi sau ştirbă, dar tot o mămăligă.

Ştiu două persoane care până acum mi-ar fi spus deja de trei ori “Nu, tu eşti mămăligă!” Da, ştiu. Şi da, sunt. Pentru că toată lumea este mămăligă. 

Suntem mămăligi din prostie. Avem impresia, uneori, că, mămăligi precum suntem, vom fi întotdeauna iertaţi. Din prostie, facem terci ori prea mult, ori prea des. Până la urmă, rămânem mămăligi singure, în ploaie. Mămăligi care îşi plâng de milă şi se frământă ca un cozonac, dar numai pe dinăuntru. Să nu care cumva să vadă şi altă mămăligă cât de mămăligă suntem!

Suntem mămăligi de frică. Există cuvântul ăsta, “bălălău”, care exprimă întreaga idee “a fi mămăligă de frică”. Nu faci nişte lucruri care ar trebui făcute, care ştii că ar trebui făcute şi care ştii că ar face bine mai multor mămăligi din frica de a nu deveni cumva mălai.

Suntem mămăligi din instinct de autoconservare. Autoconservare, egoism, narcisism… toate astea au câteva puncte comune. Până la urmă, toate ajung la aspirine şi borcane închise etanş a.k.a. conserve. Toate mămăligile fac la un moment dat ceva pentru a evită să le fie rău, crezând că nu afectează restul populaţiei mămăligare. Evident, este o premiză greşită. totuşi, ne încăpăţânăm să o urmăm.

Suntem mămăligi pentru că ne place. Când trăieşti cu sloganul că “capul plecat sabia nu-l taie”, eşti mămăligă şi te complaci în starea aceasta. Eşti moale şi galben şi îţi place ca toată lumea să te vadă moale şi galben, crezând că vei fi ocrotit la nesfârşit. “Tu”-ul de aici este doar o proiecţie a “noi”-ului recurent.

Suntem mămăligi pentru că altceva nu putem fi. Suntem mămăligi, nu gogoşi, nu pâine de secară.

Şi gata.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: