De-a baba oarba

Unul dintre cele mai cunoscute şi practicate jocuri ale copilăriei, baba oarba, este, de fapt, o metaforă pentru tot ce ni se întâmplă.

Mergem pe lângă străini care urmează a ne deveni prieteni. La un moment, vom simţi atingeri care ne vor zăpăci – uneori, cu acest scop precis, alteori doar din greşeală. Ne lovim, din când în când, cu degetul mic de la picior de vreun prag, suntem îmbrânciţi într-un alt jucător, la fel de buimac şi fără să fie „baba oarba”, îmbrăţişăm stâlpi crezând că sunt prietenii noştri vechi, pentru ca imediat apoi să le auzim râsetele cristaline dintr-un alt colţ de lume. Da, mereu îmi va răsuna în minte râsul prietenilor mei. 

Bâjbâim neîncetat… până când încetăm: parcă s-a auzit ceva. Ciulim urechile şi auzim respiraţia celorlalţi jucători – este bine, sunt încă aici. Parcă se aude un râs înfundat din parteaaaa… asta! Şi ne repezim orbi către locul de unde s-a auzit mişcarea unor buze zâmbitoare izbindu-ne zdravăn cu fruntea de tocul uşii.

Bâjbâim într-un întuneric neameninţător, cu certitudinea că la un moment dat ne vom putea da jos eşarfa şi că vom vedea totul mult mai bine – cu steluţe multicolore, la început, dar totul se va clarifica pe parcurs.

Baba oarba ne învaţă că trebuie să ştim să ascultăm. Baba oarba ne învaţă să avem încredere în prietenii cu care ne jucăm. Ne învaţă că nu suntem singuri şi că nu este nevoie decât să auzim o inimă bătând, un foşnet de paşi sau un râs înfundat pentru a şti că nu suntem singuri – nu e nevoie de palme sau îmbrăţişări, ele doar induc în eroare şi ne distrag de la scopul principal: lumina.

Sâc, sâc, sâc, că nu mă prinzi, babă fără dinţi! 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: