Vorbe de duh – part I

Neamul românesc are multe vorbe deştepte. Atâtea vorbe deştepte încât mai, mai că se ia la întrecere cu chinezii şi cu pieile roşii americane. Totuşi, când au scornit zicalele astea semeţe nu s-au gândit că posterioritatea se va aşeza cu posteriorul pe ele. Vrei să le vezi prin ochii mei?

 

În familie, când doi se ceartă, al treilea şi-o ia!

Niciodată nu trebuie să te bagi în conflictul ălora care sunt într-o familie. Nici măcar dacă şi tu eşti tot de-acolo. De-asta toţi americanii din filme nu vor să se certe în faţa copilului: pentru că apoi ăla mic ori rămâne cu cicatrici fizice, ori cu sechele la mansardă.

 

Ai carte, ai parte… de o armă albă. Ţinteşte creştetul capului!

Dacă nu ai primit niciodată un cotor de carte în cap, nu ai cum să ştii, dar doare al naibii de tare! Mai ales dacă e dat în creştetul capului sau în ochi şi dacă e dat cu toată inima!

 

Ochii care nu se vad se uită… la ce ai tu mai bun.

Despre asta a mai vorbit un băiat, Cumicu, şi are dreptate. Dacă nu eşti pe fază, ochii care nu sunt în câmpul tău vizual (chiar şi metaforic vorbind) se vor uita întotdeauna la „fundul femeii tale” sau la decolteul ei, la contul tău bancar, la sufletul tău, la… la ce ai tu mai bun şi mai de preţ.

 

Ulciorul nu merge de multe ori la apă, trebuie să o iei pe Loredana.

Nu trebuie să îţi încerci norocul cu degetul. Dacă vrei apă şi vrei s-o duci în toată ţara cât ai bate din palme, nu te baza pe ulcior. Poţi să ai tu şi mama sticlei de apă, până nu e Loredana să cheme „apaaa, apaaa, apaaaaa”, nu ai făcut nimic! Ai să mori de sete şi cu ulciorul spart! Şi atunci să vezi cum râde ulciorul de cioburi!

 

Dacă nu-i cap… vai de ăi’ din jur!

Vorba e că e „vai! de picioare”, dar e mai rău de atât. De obicei proştii sunt grijulii cu ei înşişi, dar întotdeauna îi va durea în locul unde nu bate lumina de ceilalţi. Se vor arunca cu capul înainte, că le-a luat mămica şosea, le-a luat birou în Guvern, le-a luat secretară şi tot aşa… dar cei care împart un anumit sector din viaţa lor cu ei… aceia  sunt cei care au de suferit! 

p.s. prevăd un “part II”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: