Când e mai bine să nu ştii…

Lumea asta mă face să îmi port neştiinţa cu mândrie. Cultura generală care merită să existe s-a oprit acum câţiva ani. De la „Surprize, surprize!” inclusiv nu mai avem emisiuni care să ne prezinte personalităţi demne de menţionat într-o discuţie.

„Ai văzut, fată, ce rochie şi-a tras nu-ştiu-ce-şleampătă la Gala… ?”  NU! Şi sunt mândră că pot da acest răspuns. Nu ştiu multe dintre numele de „vedete” care apar la televizor, pentru că televizorul, de ceva timp, arată doar figuri publice, nu personalităţi. Diferenţierea dintre termeni, însă, este făcută de un număr limitat de cetăţeni.

Ce este şi mai important este când este mai bine să nu ştii… ceva care te priveşte; ceva în care eşti implicat în mod direct sau indirect; ceva ce oamenii din jur simt nevoia să îţi împărtăşească. Dai cu subsemnatul crezând că eşti destul de puternic încât să duci şi încărcătura lor sufletească. Şi ai fi, dacă ai putea stipula în contractul nescris, dar semnat, că, de la un punct, dacă nu se avansează, se renunţă la diferite subiecte.

Întrebarea este: chiar este mai bine să nu ştii sau este mai bine să ştii?

„Ce nu ştii, nu-ţi face rău”, se zice. Dar dacă nu ştii că dacă bei clor ai să mori intoxicat, se poate să bei şi să mori. În chinuri. În care mod nu este acesta un lucru rău? Un exemplu exagerat, desigur…

De altfel, ştiinţa este o lumină… dar chiar este mereu bine să ai o lumină fix în faţa ochilor? Ce te faci când nu vezi pe unde să calci? Ce te faci când nu mai poţi să vezi persoana din faţa ta? Persoana aceea faţă de care îţi doreşti să te apropii şi totuşi nu poţi, pentru că este prea lumină şi nu o poţi repera.

Aşadar… Hamlet a fost un idiot. Întrebarea nu este „a fi sau a nu fi?”, întrebarea este „a şti sau a nu şti?

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: