Din când în când

Din când în când… mă gândesc la definiţii. Definiţia vieţii, a diferitelor tipuri de relaţie, a diferiţilor termeni pe care îi folosim adesea cu prea mare uşurinţă. Cred că sună puţin penibil, puţin adolescentin. Îmi amintesc că exact acelaşi lucru l-am scris acum vreo şase ani… dar cred, de asemenea, că există teme asupra cărora voi reveni periodic. 

De curând, mi-a răsărit în minte întrebarea „O fi greu să fii prieten cu mine?”, aşa că am întrebat prima persoană de care dau mereu când am probleme de ordin existenţial. (Da, „fată”, tu.) Fiind ea prima, mi-a răspuns că „nu” şi, încă, destul de rapid. Aş crede-o, dacă nu m-aş cunoaşte. Nu am întrebat o altă persoană din teama de a primi un alt răspuns.

Dar să fii prietenul cuiva nu înseamnă să îl suporţi cu toanele lui şi să îl laşi în plata Domnului, când îţi cere acest lucru în mod explicit? Nu înseamnă să faci tot posibilul să ştie că îi vei fi alături dacă are nevoie de tine? Nu înseamnă că îi vei respecta cererile şi că te aştepţi să ţi le respecte? Nu este prietenia un lucru natural şi frumos?

Este. Şi, totuşi, de obicei îl complicăm. Pentru că noi suntem pe dos şi nu avem încotro. Nouă ne place să complicăm orice este simplu, pentru că tot ce este complicat este prea dificil şi, deci, de evitat.

Iată, nuanţele subiective despre care te-am avertizat… nu le pot evita la infinit. De fapt, de obicei nici măcar nu încerc să le evit, deşi… tot de obicei, încerc să nu amestec în ce scriu detalii autobiografice. Sunt sigură că la un moment dat voi reveni asupra acestor rânduri şi mi se vor părea penibile şi mă voi întreba ce a fost în capul meu… iar răspunsul va fi tot aici… adică fix aici… în întregime. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: