Acesta nu este un articol despre ploaie

Mie îmi plac ploile. Sunt frumoase. Sunt frumoase chiar şi ploile urâte, nervoase, care vin cu vânt şi urlete cereşti şi lasă în urme cadavre de copaci trântiţi la pământ în nebunia lor. 

Sunt frumoase chiar şi ploile din ziua nunţii, pentru că nu va mai ieşi nimeni pe terasă la ţigară, ci va sta toată lumea înăuntru şi va juca în horă.Sunt frumoase chiar şi ploile din mijlocul iernii, când îţi tremură şi inima de frig, când abia mergi pe trotuarele nedeszăpezite, când nu vorbeşti la telefon, pentru că ţi-ar degera mâna şi, de parcă nu ar fi de ajuns, începe să plouă. 

Îmi plac şi ploile de vară, pentru că fiecare dintre ele îmi aminteşte de copilărie, de cum striga bunicul „Toarnă, Ilie, toarnă!”, vânturându-şi mâna în aer de parcă tot ar fi fost al lui. Bunicul înjura orice, dar ploaia nu a certat-o niciodată.

Şi ştii ce este şi mai frumos? Nicio ploaie nu este la fel cu o alta. Pornesc într-un alt moment al zilei, într-un alt colţ din lume, cu vapori de apă dintr-un alt râu şi se revarsă peste alţi oameni, îmbrăcaţi alt fel, zâmbind altfel, alergând încruntaţi şi scrâşnind din dinţi, ori ţopăind veseli prin bălţi cu braţele deschise, îmbrăţişând larg fiecare strop de ploaie, fiecare pui de nor, fiecare moleculă umedă ce le atinge pielea caldă.

Fiecare ploaie are alt miros şi alte culori. Şi unele ploi vin chiar +1: uneori, partenerul este soarele, alteori curcubeul, alteori grindina.

Şi întotdeauna melci care se avântă curajoşi în mijlocul trotuarelor, vrând să îşi spună povestea, încrezători că nimeni nu le va strivi cochilia frumos arcuită. Melci ochenaţi care par întotdeauna miraţi, care se mişcă aşa cum trecea timpul odinioară, care nu îşi fac griji pentru câinii maidanezi şi pe care nu îi vezi niciodată hrănindu-se.

Melci nebuni! Într-o altă viaţă, mi-aş dori să fiu şi eu melc, să îmi cânte copiii „scoate coarne boureşti şi te du la bal-tăăă”, să merg agale ca un moşneag, dar să am pielea întinsă şi puternic hidratată, să nu port grija chiriei şi să mor rapid, strivită de pasul unui biped grăbit. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: