Ce mai faci când nu vrei să faci nimic…

Din când în când, toţi avem o zi proastă… sau două zile proaste. Sau o săptămână proastă. Uneori, avem o lună de-a dreptul idioată, iar atunci ne scoate din sărite. De aceea, este foarte important să ştii cum să te scoţi singur din stări, faze şi momente de toate excrementele.

Când nu vrei să faci nimic… fă ceva!

 

 

În primul rând, analizează-te.

Nu ai cum să dregi o problemă dacă nu îi ştii cauza, e ca şi cum ai înghiţi în fiecare zi o lingură de făină, crezând că te scapă de răceală.

Înainte de culcare, analizează-ţi ziua pe care o închei cu un somn mai mult sau mai puţin meritat: ce ai făcut, ce ai făcut bine, ce crezi că ai greşit, ce te-a bucurat. Nu te gândi la ziua de mâine, pe aceea o vei înfrunta următoarea dimineaţă, gândeşte-te doar la omul care ai fost azi. Numeşte minimum un lucru care te-a făcut să zâmbeşti azi.

Când te trezeşti, începe ziua cu vizita la baie, spală-ţi faţa, priveşte-te în oglindă şi promite-ţi că azi vei fi un om mai bun: mai eficient, mai săritor, mai zâmbăreţ. Zâmbeşte-ţi şi arată-ţi că eşti un om frumos, chiar cu urmele de pernă din piele, chiar ciufulit, chiar cu ochii umflaţi de somn sau de nesomn. Propune-ţi în gând câteva lucruri pe care trebuie să le faci azi şi fă-le!

 

În al doilea rând, schimbă placa.

Priveşte şi din alte perspective. Vrem, nu vrem, trebuie să gândim şi din perspectiva celor din jurul nostru – a celor de care ne pasă – pentru a putea avea relaţii funcţionale şi pentru a analiza problemele şi evenimentele ce ne privesc cu o oarecare doză de obiectivitate. Întotdeauna este mai bine să ai mai multe variante de răspuns, până la urmă o vei alege pe cea mai potrivită.

Înconjoară-te de lucruri bune – de muzică bună, mai ales. Iar când spun „muzică bună”, nu spun un anumit gen de muzică, ci mă refer la acele melodii pline de energie pozitivă. Nu neapărat dintre cele mai agitate, ci doar pozitive, care te fac să te simţi bine în pielea ta, care să îţi amintească de ce iubeşti oameni, care să te facă să regăseşti părţile din tine care îţi plac.

Parfumează-te şi mănâncă lucruri bune. Simţurile noastre influenţează tare mult felul în care vedem lumea. Dacă miroase urât în jurul tău, disconfortul olfactiv te va face să cauţi şi alte defecte ale imaginii, persoanei sau evenimentului analizat. Dacă mănânci numai pâine cu pate (şi nu zic că pateul e nasol) o săptămână întreagă, e normal să aduni frustrări şi să îţi vină să îţi baţi vecinii.

 

În al treilea rând, fii mai bun.

Mai bun pentru tine, mai bun cu tine, mai bun cu cei din jur. Vei vedea că dacă le îmbunezi ziua altora şi tu te vei simţi mai bine. Este un fapt tâmpit, dar aşa e: ne simţim mai bine când realizăm că suntem utili şi când ne place lumea.

Spune-i tipului pe lângă care treci şi miroase bine că miroase bine, spune-i doamnei aceleia că arată bine astăzi, spune-i viitoarei mămici că este radioasă şi că va fi, fără doar şi poate, o mămică excelentă. Sună-ţi părinţii şi spune-le că îi iubeşti. Sună-ţi fraţii, surorile, prietenii şi zi-le un banc bun sau sună-i doar ca să vezi ce mai fac.

Dă-i o bombonică puradelului care a venit şi ţi-a cerut un leu. Mângâie câinele de la colţ care dă din coadă, îmbrăţişează fata aceea tristă care stă singură pe o bancă în parc (dar dacă citeşte las-o în pace). Nu călca pe gărgăriţe. Nu călca pe melci – ia-i din mijlocul aleii şi pune-i în iarbă. Nu îmbrânci oameni doar ca să fii sigur că urci în autobuz. Zâmbeşte-i doamnei de la alimentară.

Fă orice crezi că ţi-ar plăcea să ţi se facă dacă ai fi în locul lor.

 

O zi mai frumoasă vă doresc!

Advertisements

1 Comment (+add yours?)

 1. Ionut
  Mar 24, 2015 @ 18:22:37

  e ca şi cum ai înghiţi în fiecare zi o lingură de făină, crezând că te scapă de răceală – :)) excelenta; contextul, excelent; veeezi, efectul e scontat, zambesc, chiar rad

  desi ador sa fiu superficial, sa stii ca nu doar cu bucatica asta de text am ramas din toata “pledoaria” ta

  🙂

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: